DGS Kursları

Sivas

Dikey Geçiş Sınavı(DGS), üniversitelerin örgün öğretim yapan iki yıllık meslek yüksekokulu bölümlerinden ya da açık öğretim fakültelerinin iki yıllık bölümlerinden mezun olan veya olabilecek adayların girebileceği bir sınavdır. Bu sınav sayesinde adaylar dört yıllık fakültelerde okuma şansına sahip olabileceklerdir.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ayında yapılmaktadır. Sınava katılmak için herhangi bir yaş sınırı, sınav katılma sayısı, alttan ders, staj, mezun olunan yıl gibi kısıtlamalar yoktur. 

26 Mayıs 2014 tarihinde yapılan açıklamaya göre DGS'de adaylara Sayısal Yetenek Testi'nde 60 Soru, Sözel Yetenek Testi'nde 60 soru olmak üzere toplam 120 soru yöneltilecektir. Sınav süresi 140 dakikadır.

Bir adayın DGS puanı hesaplanırken testlerde yer alan her bir soru kendi standart puanı ile çarpılır. Buradan elde edilen puana ÖBP(önlisans başarı puanı) 0,6 ile çarpılarak eklenir ve böylece adayın DGS puanı ortaya çıkar.

DGS'de verilen süre Sayısal Yetenek Testi'ndeki sayısal akıl yürütme (sayısal mantık) soruları ve Sözel Yetenek Testi'ndeki uzun paragraf ve sözel mantık soruları nedeniyle yeterli gelmemektedir. Bu yüzden DGS'ye hazırlanırken özel bir eğitim almak; soru tarzını, soruların püf noktalarını ve pratik çözüm tekniklerini öğrenmek bu sınav için verilen süreyi en verimli düzeyde kullanabilmek için gereklidir.

DGS'ye ne kadar iyi hazırlanmak gerektiğinin göstergesi olarak şunu söyleyebiliriz. Bu sınava 2011'de 118 bin kişi katılmış ve 24 bin kişi yerleşmiştir. 2012'de sınava 129 bin, 2013'de sınava 160 bin, 2014'de ise 205 bin kişi katılmıştır. Dolayısıyla her geçen sene sınava giren kişi sayısı artmakta olduğundan bu sınava iyi hazırlanma gerekliliği kurs ihtiyacını doğurmuştur.